Sorry

Sorry för VÄRDELÖS svenska i föregående inlägg. ORKAR inte fixa till de heller. Så varsegod att sucka och skaka på huvudet.

Puss

Vecka 4

Hej,

Idag börjar vecka 4 i Michaelmas term. Vädret har varit grått men milt. Igår hölls som vanligt 3 söndagsgudstjänster i St. Aldates. På grund av Joannas död så hade helt ändrat om tema och allt. Simon Ponsonby, höll gråtandes en fantastisk predikan om att inte förstå varför så mycket ont som kan hända goda människor, om hopp i lidandet och ett evigt liv med Jesus för dem som tror på honom. Fantastisk predikan, den har inte kommit ut på hemsidan än. Men när den gör det kan jag varmt rekommendera den. Finns
här. Jag är så fascinerad av att se hur de har hanterat detta, för det har verkligen varit så i chock, särskilt ledarskapet. Men de va så öppna med det i gudstjänsterna. Så fantastiskt att se en av lovsångsledarna som stod Jo väldigt nära, stå och leda lovsång med sina vänner, med tårarna rinnande. Blir ett sånt statement att om att man lovsjunga i både glädje och sorg. Det måste inte vara glattigt och på topp. Ingen tvinga henne att vara med och leda, men hon valde det. Eller att Simon kan stå med tårarna rinnande och säga att han inte kan förstår hur hans vän kunde få dö bara sådär. Men att han ändå tror att Gud är god, och att han har ett hopp i att en dag få leva med Gud in i evigheten. På grund av att Jesus uppstod, så har han vunnit över döden. Och att de säger det helt okrystat. Föredömligt så de förslår.

Så, vi tar de varsamt här.

Idag har jag hållt min exeges i preaching class, på engelska. Det gick, jag gjorde det, även om det var lite stakigt ibland. Men jag gjorde det. Klapp på axeln för mitt mod.
För övrigt är de så komiskt på nått sätt att John Lennox har ett fack på Wycliffe, på nått sätt känns han som en låtsas människa i mitt huvud. Men han går liksom runt här. Priviligerat!



Eftermiddagen spenderade jag på ett café på High Street och läste. Gillar miljön av folk i lagom rörelse runt sig.


Snart är det dags att gå och sova, ska bli så skönt. Innan dess bjuder jag på bakgrundsbilden på min mobil som alltid gör mig lika glad. En av mina fina bröder. Tänk att få ha 3 så himla fina bröder som jag har. Så himla tacksam för det!



Får mig att sakna mitt långa hår dessutom. Med de djupa orden sätter jag punkt för mig. Hej.




Mourn with those who mourn...

Hej,

Sov skitdåligt inatt, vaknade hela tiden när jag skulle vända mig. Sabla träningsvärk. Men, men... jag ska sluta klaga.

I förmiddags var jag på "Fuel for Fire" som är en träff för alla involverade i lovsångsarbetet i St. Aldates. Tror de har de en gång i månaden. Det innebär brunch, undervisning och lovsång tror jag. Idag var det dock lite annorlunda. På grund av Joannas död så var stämningen något tung. Om ni missat tidigare inlägg så blev Joanna som är medarbetare i St. Aldates och personlig assistent till huvudpastorn igår morse påkörd av en lastbil då hon cyklade till jobbet. Hon dog 30 minuter efter krocken.
Charlie som är huvudpastor skulle egentligen hållt undervisning för oss idag, men med sprucken röst förklarade han att han inte kommer kunna göra det idag. Då han behöver ordna med en del saker pågrund av Joannas död. Han tröstade med ord från Bibeln om att den som tror på Jesus skall leva även om hon dör. Att vi skall ha vårt hopp i det även om många av oss nu är in i en tid av svår sorg.

De hade först pratat om att ställa in dagens Fuel for fire, då framför allt de lovsångsansvariga stått Joanna mkt nära. Men kände att det var viktigt att även i sorg få lovsjunga tillsammans. Precis som psaltaren i gamla testamentet uttrycker glädje och tacksamhet också verkligen uttrycker och jämrar sig i både sorg, ren förtvivlan. Så får även våra lovsånger vara. De måste inte bara vara käcka och glada. Det är så sant. Det blev en fantastisk stund av lovsång om Guds trofasthet, om smärta och känsla av hopplöshet och om hoppet i Jesus. En av sångerna vi sjöng var den jag länkat till i inlägget nedan. Så stark lovsångsledare att stå uppe och sjunga de orden mitt i allt. Många grät och många av oss var också nya, flera hade aldrig träffat Joanna. Men vi fick liksom sörja med dem som sörjde. Precis som Romarbrevet uppmuntrar till, det är en del av vara kristna syskon de. <3 

Resten av dagen har jag äntligen skrivit klart den där expositionen till måndag. Hoppas det går bra.
Hoppas ni mår bra där ute.

Till han som alltid är nära









Lyssna









Till dig.

Måste bara blogga en fantastisk text som en i St. Aldates idag skrev på sin status för att ära tjejen som idag dog i cyckelolyckan. Fantastisk text!

The Dawning - By George Herbert

Awake, sad heart, whom sorrow ever drowns ;
... Take up thine eyes, which feed on earth ;
Unfold thy forehead, gathered into frowns ;
Thy Saviour comes, and with Him mirth :
Awake, awake,
And with a thankful heart His comforts take.
But thou dost still lament, and pine, and cry,
And feel His death, but not His victory.

Arise, sad heart ; if thou dost not withstand,
Christ's resurrection thine may be ;
Do not by hanging down break from the hand
Which, as it riseth, raiseth thee :
Arise, Arise;
And with His burial linen drie thine eyes.
Christ left His grave-clothes, that we might, when grief
Draws tears or blood, not want a handkerchief.

<3


Matpaus och tragik

Hej,

Sitter och försöker skriva ihop en exeges till på måndag. Men har nu pausat för matintag och passar på att blogga lite kort. Kräver inte lika mkt hjärnaktivitet :).

Idag hade Amy som gör ordning frukosten på mornarna bestämt sig för att göra american pancaces och utmanade alla att ha på sig roliga hattar. Jag gick all in och gjorde min egen. Lyckades vinna några skratt på den. Va kanske lite väl satsig, hahaha...

(Det skall föreställa en gigantisk kaffekopp, med en liten gubbe som försöker dricka dropparna från kaffet som spillt över.)

Blev en sjukt trevlig frukost, alla gick runt och va så glada så. Tänk vad lite hattar och pannkakor kan göra :).

Jag förstår att ni sitter spända och undrar över om jag har någon träningsvärk idag. På det kan jag svara med ett rungande JA! Det är inte riktigt lika illa som när jag va på skrivstångspasset från hel***. Det kan ni läsa om här. Då värkte armarna i typ 2 veckor efteråt. Men mina ben är så möra idag va, tar hundra år att ta mig upp och ner för trapporna, dessutom har benen gjort ondare och ondare ju mer timmarna gått. Misstänker enorma träningsvärks tag imorgon. Härligt!

Varit på Wycliffe idag på föreläsning och sjungit på fredagsexpostion (bibelutläggning), det var spännande. För jag kunde inte texten. Han som höll i de kan sjunga as bra, men han ba', "du får sjunga den". Så stämde inte texten i sångboken, så jag stog med ryggen halvt mot församlingen och sjöng från powerpointen. Men det gick så bra så, kändes gött att tillföra något.

Efter det gick jag en omväg hem genom en av parkerna.Bra sätt att tänka.

 

Vid 4 hade jag ett fint pastoralt skype möte med Nomes, min älskade Nomes. Det var fint. Är så stolt över allt bra hon gör och är.

Ikväll skulle jag egentligen på en tjejmiddag med några som bor där jag bor och några från St. Aldates, men den blev i sista minuten inställd. En annan tjej som jobbar i St. Aldates dog nämligen idag i en cykelolycka, vansinnigt tragiskt. Jag kände inte henne, har bara hunnit hälsa på henne tror jag. Hon var alldeles, alldeles för ung för att dö. Så vansinnigt oförståelsigt, orättvist, sorligt och djupt tragiskt. Därav blev middagen inställd. Tröst är dock att hon är hos Herren nu. Be gärna för hennes familj och vänner.

Istället för middag har jag välbehövligt nog spenderat kvällen med bibelkommentar och försöker strukturera upp min exeges. Detta måste jag nu återgå till.

Vid denna tid om en vecka har jag en hel drös Johannelundare här på besök! Det ser jag fram emot!

Kärlek till er alla.



Glädje!



Det regnar i Oxford idag, älskar det. Det har varit så soligt och fint så länge så det är mysigt med höstregn (kommer la jag tycka i en vecka eller så. Haha!!) Idag är en glädjens segerdag, såna dagar gillar vi.

1. Jag var påväg ner för trappan för att gå till wycliffe och hämta böcker. Husets post brukar läggas längst ner i trappan, och jag brukar alltid hoppas att de ligger ett brev till mig där, vilket det aldrig gör. Även idag låg det ett brev i trappan, jag sucka och tänkte, "åh, tänk om det kunde vara till mig." Böjde mig ner för att läsa vem det var till.

Sann glädje att läsa handskrivet brev på svenska. Kärlek det. Tack Anna Laago.

2. Jag har precis fyllt i The Long Essay title Form för mina 2 första uppsatser! Man måste nämligen lämna in en titelansökan till en kommite som sedan godkänner, ändrar eller avslår. Brukar tydligen inte vara några svårigheter dock. Så de skall jag lämna in first thing tomorrow morning!

Vad som är ännu mer glädjande är att jag skiter i att skriva om kontextuell teologi. Tror jag nämnt det för er att jag varit inne på det. SÅ vansinnigt tråkigt. Jätteviktigt, intressant och allt sånt. Men boring. Så kände jag bara såhär "Nä, detta vill jag inte skriva om. Jag kommer inte kunna peppa mig själv till att skriva om det. Lika bra att jag väljer något jag vill skriva om." Mailade min handledare för första uppsatsen för att bolla om jag kunde skriva en annan typ av uppsats och kolla om mina ideér va good enough för att skriva en uppsats. Han blev genast jätte intresserad och tyckte det var en jätte intressant idé. Så då kändes det ännu bättre. Titlarna blev i alla fall:

"What similarities and differences exists between mission-shaped church, Purpose Driven Church and David Yonggi Cho's model for Church Growth"
"The significans of deliverance in the advancing of the Church"

Så nu är det bara att köra så att det ryker! Första skall vara klar till Jul, det hoppas jag innerligt på!


3. Har haft cirkelträning med "roddarna" idag, i vårt klubbhus. HerreJesusKristus vad tungt det var. Hade ätit alldeles för lite proteiner innan. Mina ben alltså, jag undrar helt seriöst om jag kommer kunna gå i trappor imorgon. Bra träning dock, de kör sån 1-2 ggr i veckan. Glädjande dock var att det visa sig vara 1 norsksvensk och 1 norska med i gruppen som träna idag. Jätte kul. De berätta att det finns en skandinavisk klubb/societie/gäng här i oxford. Så skall kanske dra dit någon dag :).


4. Gick efter träning och dusch för att skriva min exeges till måndag. Satte mig på mc donalds som typ va enda stället som inte var helt överbelamrat med folk. (Gillar att ha lite ljud kring mig). Men hann inte ens ta upp böckerna innan en stenhög man med en blåtira över ena ögat satte sig mitt emot mig och börja prata. Jag hann inte säga så mkt, han pratade på, va mest bara att lyssna. Ibland kunde vi prata, exempelvis då vi gemensamt letade efter bra ord på p. Han tyckte nämligen att de bästa orden börjar på p :). Men i övrigt va han så himla hög så va som sagt mest att sitta och lyssna på hans berättelser, tankar och allt. Man undrar hur människor hamnar där de hamnar alltså. Gör så ont i hjärtat. Vissa har verkligen såna liv bakom sig alltså, och så många kommer inte ur sina mörka spiraler. Det är en så oerhört trasig värld vi lever i många gånger.
När han sedan lämnade och jag gick hem så tänkte jag på Jesus, att han verkligen inte är snofsig av sig om ni förstår vad jag menar. Älskar hela grejen med att Gud genom Jesus blev som en av oss, gick runt som en människa mitt bland all denna misär och trasighet, all längtan och besvikelse. Han gick inte med högt huvud, präktig och sväva över marken. Han byggde inte ett palats åt sig själv och gjorde sig riktigt, riktigt rik. Han tjänade istället. Han fanns där mitt i människors liv liksom. Prata med dem som ingen ville prata med, tog i dem som ingen ville ta i. Och dessutom gjorde han skillnad. Helade sjuka, samtalade och undervisade. Vilken fantastisk Gud.

Jag funderar ibland på vad som hände inom Jesus när han hängde på korset, när han dog för alla synder. Har tänkt massa på det de senaste. Jag tänker mig att all ondska flaschade som framför hans ögon och att han verkligen kände det i hela kroppen. Alla krig, allt dödande, mördande. Alla våldtäkter, all utfrysning, all rasism och fattigdom all girighet. Alla lögner och alla svek. Vilket fruktansvärd börda att bära. Så kan jag bli helt tagen och slut av att se fattigdom, eller berättelser om våldtäkter. Han bar alltihop! Genom hans sår blir vi helade står det i Jesaja(gamla testamentet)... märkligt. tacksam. Jag vill tro att ingen människa kan falla så djupt att den är bortom Jesu räddning. Jag vill tro att ingen människa kan bli så sårad att Gud inte kan hela det igen. Har verkligen mött människors som gått igenom HELVETET på jorden. Som prövat ALLT, men aldrig kommit ur, men som i mötet med Jesus "kommit till liv" igen och med tiden blivit helade i själen. Det är så märkligt och mäktigt att se. Det vill jag se mer av :). 

Det var dagens glädjeämnen. 

  


Pausar för att blogga.

Igår var jag uppe innan tuppen, smög ut genom dörren strax efter 06:00 och genom en bäcksvart park ner till båthusen nere vid Thames. Det är något magiskt med att gå i en stad precis innan den vaknar upp. Anländer till klubbhuset och väntar med en annan tjej som också skall ro. Vi väntar och väntar, till sist kommer han som skall vara cox, alltså sitter längst bak i båten och talar om för oss när vi skall göra vad. En lite pojkspoling, och vi väntar och väntar, folk är sena. Till slut droppar några unga tjejer in, en av dem var fnitter tjejerna från tanksession. Men igår va hon mest trött. Det fattas fortfarande 2 men vi börjar ta ut årorna, vi är redan 20 minuter sena. Tjejerna ringer frenetiskt tjejerna som ännu inte är på plats som visar sig ligga hemma och vara bakis. Jag och tjejen som väntat längst, som för övrigt också är min ålder blir mer och mer irriterade. Tillsist beslutar pojkspolingen att vi skall ta fram en 6 mannabåt istället för 8manna. Vi sätter oss, och båten är vansinnigt mycket mer svårbalanserad än 8manna, jag biter mig i kinden och hoppas på att inte behöva trilla i vattnet denna tidiga kyliga morgon.
Man kan ju tänka sig att Thames skall ligga öde och stilla såhär tidigt, men icke. ALLA båtklubbar typ träna igår. Va smäckfullt. Vår cox hoppar i och frågar om vi hör honom utan mick, vilket de annars brukar ha. "Jag tror inte jag behöver någon mick, jag litar på min röst." Inte så mkt insikt där. Med plaskande åror, vind och miljoner andra båtar är det smått svårt att göra sig hörd. Inga förklaringar ingenting, så puttar vi ifrån och tar oss ut på vattnet. Det tar för lång tid innan jag fattar att tjejen på flodkanten som står och skriker bland alla de andra tränarna är just vår tränare. Jag hör inga komandon, och även om jag hör dem så vet jag ju inte ännu vad de är. Men som tur va satt jag i mitt och kunde följa tjejen framför mig. Det var härligt kaotiskt. Men några längder fick vi i alla fall i takt med att solen gick upp.

Resten av dagen gjorde jag följande:
-Pluggade
-Va på Grad. seminar
-Preachingclass (min tur att göra exeges nästa vecka... på engelska.Haha)
-Lunch
-Plugga lite till, skicka lite mail och tänkte frenetiskt på titel till uppsats.
-Möte med Nikolaj, Patrycja och Svenska Michael som varit här i veckan från Bibelskola väst (GBG).
-Bön och Bibel med de kristna i commonwealth house, där jag bor
-Hungry på kvällen, alltså bön och lovsångsamling i St. Aldates. De har de en gång i månaden.

Här har ni två bilder från bibelstudiet på postgrad i tisdags. Va en tjej som gör en Phd i Gamla testamentet som typ läste sin undervisning, med håret hängandes ner över hennes ansikte. det hon sa va bra, men allt som ringde i mina öron va retoriklektionerna då vi prata om brus som kan störa. Ett sånt brus är verkligen när någon ha håret hängandes ner i hela ansiktet och knappt tittar upp från pappret. Tyckte mest de va komiskt.



Nu måste jag sluta pausa och börja jobba. Hej då vänner, ha en fortsatt fin dag <3

Att be och vara dum i huvudet.

Hej.

Klockan är snart 23:00. Har precis kommit hem efter postgrad och bönesamling. Församlingen har 24/7 nu (24/7 innebär att man under 7 dagar har bön 24 timmar om dygnet. Timmarna delas upp på medlemmarna i församlingen eller folk som brukar komma till församlingen i fråga. Det är givetvis frivilligt att ta del av veckan. Men man kan i alla fall skriva upp sig på en eller ett par timmar. Under de/n timman ber man endast. Vissa ber själva, men ibland ber man också i grupper. De olika dagarna kan ibland vara inriktade att be för olika saker, ex. skolorna i landet, regeringen, tonåringar, idrottskulturen, Konfliktdrabbade länder etc. Bönen brukar oftast ske i ett bönerum i kyrkan som under bönetiden endast används till bön. Det finns ett 24/7 nätverk av människor som ber 24/7 runt om på jorden. As coolt. Vill ni veta massa mer kolla in deras internationella hemsida
här.) Så. St. Aldates har denna veckan en 24/7 vecka, och vi är några här från Europa, så ikväll kl. 21:00 samlades vi för att tillsammans be för Europa, människorna i Europa, kyrkorna mm. Sverige, Danmark, Tyskland, England och Frankrike var representrade :).


bild hämtad här

Nu, till att vara dum i huvudet. Bönen, jättebra, postgrad jättebra. Jag har signat upp för att ro imorgon kl 06:30. Not så jättebra. Kommer vara helt död. Som en död sill. Tur att jag kommer vara nära vatten i alla fall. Hahaha, sill, vatten, fattar ni. HAhaha. I KNOW, NOT SO FUNNY!! Suck. 

Ja, ja, då kommer jag upp i tid i alla fall. 
God natt vänner. Må Guds frid som övergår allt förstånd bevara era hjärtan och era tankar i Jesus Kristus. <3

 

Jag och min studieteknik

Hej,

Jag har en udda studieteknik... jo. Jag gillar att gå och läsa, jag måste måla upp allt på stora bilder, och jag vill gärna stå och anteckna eller ligga på golvet. Så väldigt universitetigt av mig. Igår byggde jag med hjälp av min höga säng och min resväska ett "högt skrivbord" att plugga vid:


Imponerade? Klart ni är.

I övrigt får jag damp på min första uppsats, får inte till en frågeställning och litteraturen på ämnet är so far Dö tråkig. Känner tidsbristen flåsa en i nacken i takt med att dagarna går, oh the glory. Nån som har någon spännande frågeställning kring kontextualisering av kyrkan? (bara ordet kontextualisering får mig att vilja kria mig frenetiskt på armen tills jag glömt bort ordet. Så tråkigt och oväsentligt låter det (Det är inte oväsentligt... tror jag). Ja, där hör ni min damp).

Så, igår plugga jag.  Idag har jag läst och dampat. Sen varit på ett mycket intressant seminarium om olika sätt att planetera församling. Så mkt tankar och åsikter och frågor i gruppen så tiden bara flög och min hjärna gick på högvarv (i all positiv bemärkelse) Så intressant att lyssna på folks tankar dessutom, särskilt när de skiljer sig åt, givande! Därefter mässa på skolan. Nu kom jag just hem. Ska snart hoppa ner på Postgrad som är varje tisdag. Vad är postgrad undrar ni. Ja, det är en samling med massa studenter som är postgradstudenter (alltså dem med ngn degree i botten som läser vidare, typ master, doktorer, certifikat etc), vi äter tillsammans och sen kan man välja att aningen gå på en samling som mer riktar sig till icketroende eller sökare som är lite mer av en apologetisk och disskusionskaraktär. Tror John Lennox ska va där o prata idag... Eller så kan man gå på en samling med lovsång och kortare bibelundervisning. Därefter splittar vi upp i smågrupper. De kommer omkring 150 (?) studenter varje vecka. De har ett väldigt stort studentarbete här, varje torsdag samlar de flera hundra undergraduates till middag och undervisning. 
Idag blev det även klart att jag ska få vara med och hjälpa till med lovsången på postgrad i framtiden, så de känns kul.
I övrigt väntar vi fortfarande på att få verkligen sätta igång med praktik och få uppgifter och så, så här långt har vi mest gått runt och "konsumerat" kyrka, och observerat då, givetvis! Hoppas det löser sig snart. De tar sin tid.

UppsatsDAMP!! 


Köpa trollstav

Idag är det varmt i Oxford igen. Bara sådär tog hösten paus igen. I förmiddags besökte jag en församling som heter St. Ebbe's, den ligger bakom St. Aldates Church kan man säga. Man vill ju passa på att se lite annat också när man är här. Idag blev det St. Ebbe's. Där va sjukt mkt studenter, sångblad, lovsångsteam och bra predikan. St. Ebbe's är precis som St. Aldates en gammal stenkyrka, men de har precis som Aldates gjort så att de har centrerat "scenen" till i mitten av kyrkan så sitter alla på bredden i stället. Känns mkt mer samlat så. Efter kyrkan tog jag en promenad i det varma vädret. Igår påväg till puben fick jag bara syn på en liten butik som såg fantastisk ut och jag ville gå och undersöka detta närmre idag. Fantastisk var den minsann, inne på lilla Turf Street (tror jag det heter) ligger en lite butik som påminner lite om butiken där Harry potter köper sin trollstav. Egentligen är den helt olik, men ändå, ger än, eller Mig de vibbarna i alla fall. Men istället för trollstavar så var den full med äldre stiftpennor, bläckhorn och läderbundna skrivböcker. Som himlen för mig!

 



Ja, ni ser ju hur underbart vackra saker som man kan hitta i små butiker här. Den sista bilden däremot är från en karamell och godibutik i äldre stuk längre ner på High Street. De har fullt med karameller, godis och klubbor i glasskålar.


Och nu, när jag skriver tvättar jag och dricker cola. Ska KANSKE läsa lite med. Borde det i alla fall. Dags att väcka konrad-konsentrationsförmåga igen. Han har legat i ide några månader. Om några timmar är det kvälls gudstjänst i Aldates. Kommer nog som alltid vara bra :)

Happy Sunday!


Tre cola för £1

Helgen är påväg mot sitt slut. Igår lyste solen, som den typ gjort sen jag kom hit. Men i alla fall, för att solen lyste tog jag med mig en av mina böcker till uppsatsen för att gå och läsa i Christchurch Medow. (Ja, jag går gärna och läser samtidigt. Läser snabbare och får in mer.) Men till min frustration hade hela världen bestämt sig för att åka in till Oxford igår och stora horder av asiater i gick i klumpar runt över allt och massa britter. Alla ville dessutom gåin och titta på Christchurch College (vilket jag fattar, har inte varit inne själv. Men byggnaden är fantastiskt vacker)


Vanlig mängd människor brukar gå bra att parera med bok i hand men de va lite väl mkt igår. Fick en längre sträcka att läsa på i alla fall:


Men väl nere vid Thames så rodde de, och tog fullständigt min uppmärksamhet.


 
Conclusion: Det va inte så lätt att läsa ute igår, tyvärr. Gick in och satte mig istället. När mörkret hade fallit och kvällen hade kommit gick jag för att möta upp några på en pub för att fira Lena (inte svenska Lena, tyska Lena) som fyllde år igår. Vi hade planerat att gå till the turf men det va smäckfullt så det blev One bar eller vad de nu heter. Trevlig kväll blev det i alla fall. :)

Vem kommer på alla de här?



Eller min favorit: (hahahahaha)


Hej på er!

Veckan har verkligen rusat förbi, och så står jag här på en fredag, igen! Igår hade jag ett efterlängtat handledningssamtal med handledaren för min första uppsats. Så efter att töcken av spår och funderingar på vad jag skall skriva om har jag äntligen fått lite riktning och tips på litteratur etc. Så skall sätta tänderna i den litteraturen imorgon. Min handledare heter Michael Moyner och är en äldre mycket varm och artig herre. Som en morfar ungefär. För er som känner mig så vet ni att jag alltid har lite extra till över för dem över 60. Så jag är glad. Han verkar väldigt kunnig inom sitt område (Församlingsplantering, församlingstillväxt, pijonärskap, kontexualisering av kyrkan etc.) Efter detta möte, mötte jag upp Nikolaj och firade hans födelsedag. 

Idag har jag varit uppe med tuppen och efter frukost och borstade tänder mötte jag upp Simon Ponsonby för att diskutera min 2 uppsats över en kaffe. Ämnet jag vill skriva om har han nämligen både massa kunskap kring och även massa erfarenhet. Nu kanske ni tycker jag skall göra en uppsats i taget. det ska jag. Men jag måste lämna in titelansökan redan nästa vecka och få mina ämnen godkända och så, så man får liksom ligga 2 steg före. Simon drog med mig till ett café som jag lovat att inte berätta om var de ligger. Men de hade riktigt gott kaffe och vi hade en mycket givande fika och samtal om ledarskap, teologi, befrielse, akademi, prestige, trosrrörelse och allt möjligt. Känns gött priviligerat att få ha "tillgång" till så fina människor här. Är tacksam. På väg till det hemliga cafét gick vi förbi huset där metodisterna hade sin första gudstjänst. Skåda:
 
Starkt va, I know :)!

Efter vårt möte gick jag med glada steg till Wycliffe på en kortare föreläsning i ledarskap. Vid 12 varje fredag är det Exposition i kapellet, så även denna fredag. Vi håller på att gå igenom 2 Tess (ny testamentligt brev), och Justin Hardin är denna termin ansvarig för utläggningen. Var lättare att hänga med denna gången än förra veckan, kanske börjar komma in i det mer :). Åt lunch på Wycliffe och störtade sedan hem, bytte om och rusade sen iväg för att ro, denna gång på floden.
Försökte ta en hardcore bild på mig själv innan jag gick, gick sådär.

Men, men, jag bjuder på det. 

Att ro 8 personer i en båt samtidigt är mycket svårare än det ser ut. Alla sitter på en rad på en liten "rumpplatta" som åker, eller kan åka fram och tillbaka när man vill. Fötterna stoppar man in i ett par skor som redan sitter fast i båten. Man har en åra. Sen är det teamwork som gäller. Längst fram sitter en person med huvudet mot oss, hon styr allt genom att ropa ut kommandon om vilken ro teknik vi skall ha och vilka som skall ro. Jag har INTE lärt mig vad alla teknikerna heter än så kan tycärr inte redogöra för det. Men de är en liten konst att få till det i alla fall. Sen har man oftast också en coach som cycklar på kanten och coachar teamet och ja, lär oss hur och vad vi skall göra. As roligt. Väldigt komiskt när vi är typ 7 olika båtar på floden samtidigt och åker fram och tillbaka, förbi och bredvid varandra och på kanterna cyklar allas coacher och ropar ut kommandon. Väldigt roligt. Vi hade även en något påverkad herre som kom och hjälpte till med coachningen "He wants you to row!!" Tack söte mannen. Ja, det var kul och nu är jag helt slut i armarna, och då körde vi inte ens särskilt hårt. Känns lovande. Haha.

Nu skall jag se Gladiator (sjukt bra film) och sen somna tidigt. Ser jag fram emot. Imorgon blir det läsa!
Önskar er en enastående fredagskväll. Ciao!


Grattis!!

Önskar min studentkollega Grattis på födelsedagen en dag för sent. Grattis Nikolaj!


Se så bloggläsare, inte var blyga nu. Önska Nik. Grattis, han blev hela 25 år igår.


Alltså detta med rubriker

Hej,

För det första, sen jag flytta till England har min Facebook gett mig massa nya reklamer i kanten, exempelvis denna: (Hahahaha)


Hotmail ger mig även reklam för daitingsajter för intellektuella och högutbildade, hahaha. Enough said about that.

För det andra så va det ett väldans massa flängande igår, först Wycliffe och fellowship group, åkte hem för några få timmars läsande innan det var dags att åka till CMS (Church Mission Society). Jag är med i en kurs i församlingsplantering och pijonärskap på Wycliffe, en del i kursen är att varannan vecka åka ut till CMS och höra olika pijonärer berätta om sina projekt och lärdomar och sen få peppra dem med frågor etc. Så igår va första tillfället vi va där. Tror det kan bli både givande och provocerande, pijonärskap kan både vara fascinerande men ibland bli lite twistat. Så hoppas få mkt att tugga på utifrån de tillfällena. Därefter hetsade vi in genom köerna in i Oxford för att snabbt byta om innan vi sprang till Wycliffe för att vara med på Formal Dinner, så försökte gå fort i klackar och tight klänning, gick sådär. Men fram kom vi och det bjöds på lamm, gemenskap och en tredelad dessert. Det och en väldigt posig bild av mig själv var det enda jag fick med på kvällen (alltså, de viktigaste sakerna..ehheheh)



För det tredje så har jag idag gjort lite olika trevliga saker. Jag har läst för att sen gå på samtal med Simon Ponsonby. Jag, Nikolaj och Lena träffar honom varannan vecka för att reflektera över diverse saker i relation till vår praktik etc. Idag prata vi om synd och älgar (ja, Simon  gillar att prata om älgar. Han är enormt fascinerad av dem haha) innan vi tillsist kom in på våra första intryck av församlingen, vad vi har gillat, stutsat inför, funderat på etc. Vi gav lite alla möjliga tankar och funderingar och det blev ett bra samtal tror jag. Tror jag kommer uppskatta dem mötena mkt. Det blir ganska hands on liksom. Like that.

Därefter tog jag och Lena en givande fika. Hon är himla fin den där Lena. Så kul att hon också är här!

Sist men inte minst har jag ikväll varit på Ladies Bible Study Group, vilket är typ en hemgrupp (och för er som inte vet vad det är så är det vanligt att man i större kyrkor kan dela in sig i mindre grupper som man träffar regelbundet hemma hos någon. När man ses så brukar man oftast äta eller fika tillsammans och bara umgås, sen kanske man går en runda och delar med sig om vad som händer i livet, hur man mår osv, det man känner att man vill dela. Hemgrupper träffas också för att läsa Bibeln tillsammans och be. Kan varmt rekommendera att vara med i en hemgrupp.) Vi käka soppa och cheesecake och prata om allt från semikolon till ...ja.. vad mer, haaha, det tappa jag just bort. Kul att just det med semikolon fastande. Efter mat och pladder hade vi ett litet bibelstudium över Romarbrevet 8 (Ett brev i Nya Testamentet). De håller på att systematiskt gå igenom Romarbrevet på 6pm gudsjänsterna på söndagarna så vi gick igenom söndagens text tillsammans och avslutade med att be för varandra. Det är så priviligerat att få be med varandra som kristna. Så tacksamt, man får dela vad man lever i, brottas med och så hjälps man sen åt att säga det till Gud och be att han skall vara med. Det är så himla bra grej!

Nu, nu är jag as trött och tänker gå och lägga mig.
Det har varit en bra dag idag. Det gillar vi.

Vad har ni gjort idag??

Rubrik

Nu är det måndag och helgen försvann med ett swish! Efter Matriculation mötte jag, Lena och Nikolaj upp ett par som varit med och visionerat fram OCCG (Oxford Center for Church Growth) som alltså är kursen vi går på St. Aldates. Solen lyste så vi åt lunch på en uteservering vid Thames och prata kyrkor, kulturer, sociala behov och kulturella skillander länder emellan.


Efter angenäm gemenskap splittade vi upp och jag letade mig ut mot Port Medow. Lena hade berättat att man kom ut utanför stan om man tog sig dit bort, med öppna fält och allt. Frihet! Så jag traska med glädje för att finna denna fantastiska plats. De va en härligt pittoresk promenad i en ljummen sensommar/höst sol.

Idag har jag varit på Wycliffe på födelsedagen, hahaahahhaa, förmiddagen menar jag. Jag är bäng, alltså knäpp, inte hög. I ALLA FALL, jag har varit på wycliffe. Haft Grad Ministry seminar, vi fick skriva om vår senaste födelsedag och sen göra en teologisk reflektion över de minnena. För att på en enkelt sätt få oss att se enkelheten i att kunna göra teologisk reflektion av alla livets sidor och se Gud. Hade även preaching class idag. 3 st gjorde en interpretation på ca. 20 på 3 olika bibeltexter. Om 2 veckor är det min tur. (Ehh).

Nu har jag alldeles nydligen kommit tillbaka från lovsångs audition i kyrkan. Seriöst och härligt, de formade olika team av oss så fick vi spela tillsammans och sen ha en kortare samtal med någon av dem i lovsångsteamen. KAnske låter hysteriskt pretto. Men tycker det kan va bra med. Det är ett stort ansvar att leda en församling i tillbedjan och ens motiv och förmåga av inte helt oviktiga, tvärt om.

Nu skall jag sova, oj vad jag skall sova. Har sprängande huvudvärk!!
God natt världen!


Matriculation






Idag har vi Matriculerat, alltså formellt sätt blivit medlemmar på Oxford University, för livet. Så himla knäppt, privligerat och missplacerat. Det var en kort cermoni på ca 15 min, Vice Chancellor höll först en liten inledningsprocedur på latin och höll sedan ett tal där han delade med sig visa råd för vår tid i Oxford. "Skapa en gemenskapskrets med människor av olika åsikter, lär er av varandra, ni är eliten, studera hårt, nätverka ni är en del av längre historia etc." För er som vill veta massa mer om sånt här, kan ni ju läsa här på wikipedia. Jag och Nikolaj firade det hela med kaffe och bagel på D&Gs på hörnan av vår gata:



Om ca. 30 min skall vi äta lunch med ett par som var några av dem som var med och visionera fram OCCG (Oxford Center for Church Growth).


1800-tal?



Det skall vara kul (och osmidigt) att damsuga. Jajemen! Go England!

Fredag

Hej,



Idag är det fredag. Det har det äntligen varit en sån där härlig krispigt kall höstdag med krispig sol och hög luft. Dessvärre blir man asvarm om man går för länge i solen. Längtar efter frostiga mornar, ja, längtar till och med efter ösregn. Har varit AS fint sommarväder sen jag flytta hit.

Efter frukost och lite bibel, bön och surfande begav jag mig till Wycliffe för en ledarskapsföreläsning med Will Donaldsson. Det var en kortare föreläsning då han gick igenom en hel drös av bibliska ledare. Detta följdes av Andakt med bibelutläggning i kapellt och sen lunch. Sjukt onyttig fish and chips, as gott. Ja, jag åt sallad med och drack vatten. Ni behöver inte vara oroliga för mitt hull. Det blir nog bra ska ni se. Här har ni två smakprovsbilder på Wycliffe, får ta bättre bilder ngn dag. De består av fler byggnader av dessa. Men detta är huvudbyggnaden.



Efter lunch och allt tog jag mig en sväng o parken och traskade i solen och läste igenom lite grejer till ett seminarium jag ska på på måndag.

Sprang även på denna fina bilen:


 Ja tack! Den kan jag ta. Det var snällt av dig!

Ja, men nu har mörkret fallit utanför mitt fönster. Ska hoppa ut genom dörren och möta upp min svenska vän Lena som också är här. Vi skall äta fredagsmiddag och prata svenska! Det ska bli hur bra som helst!

Ha en fin fredag hörni! (Stäng ner internet nu och gör något kul)
<3


Per Morberg



Kände bara att idag behövde jag göra ett shout out för Per Morberg. Han är bara en så himla fantastisk!
Ärar dig med detta inlägg.

Ps. Du kan tacka mig genom att komma och laga mat åt mig.Ds


Senaste

Där gick visst några dagar.

Sen vi "sågs" sist har jag spenderat tid i bibliotek och i min ensamhet läsandes och grubblandes över en bra frågeställning. Första uppsatsen kommer bearbeta området församlingstillväxt, klurar dock fortfarande på frågeställningen, men de går framåt. Diskar frenetiskt saker och kladdar i mitt block. Hjälper tankarna. Måste sysselsätta fingrarna.

Denna uppsatsen ska vara klar till julen, gärna lite innan så jag kan börja researcha för nästa. Det är i alla fall planen. Vi sätter upp våra egna deadlines under året. Här gör man nämligen alla sluttentor, examinationer etc i Trinity term som är sista terminen. Så först då skall alla uppsatser vara inne för inspektion och betygsättning etc. Undergraduates studenterna på Wycliffe måste dock skriva längre PM varje vecka. PJU! Tycker synd om dem! Vad de andra 3 skall handla om har jag också tankar kring, men på det får jag återkomma.



Igår hade vi lite avstämningsmöte med Simon Ponsonby och praktiken PÅ St. Aldates drar igång mer seriöst från och med nästa vecka. Det ser jag fram emot. Praktik är så mkt roligare än akademi. (Säg inte det till ngn). Senare på eftermiddagen hade vi en liten samling med alla kristna i Commonwealth House (där jag bor) hemma hos Amy och Abu som är våra House Deans. Så trevligt så. Detta följdes av gemenskapkväll för hela boendet i den gemensamma "matsalen" där vi annars äter frukost ihop. De var roligt att få en chans att se lite fler av dem som bor här. Vi är ju flera hus och en hel drös med folk, vet faktiskt inte hur många. Dessutom är folk från hela världen, verkligen från överallt! Här får ni två extremt blurriga bilder därifrån, enjoy!


Runt 21:00 igår behövde jag dessutom göra ett simtest för att få vara med och ro. Testet fick ut på att simma med kläder (AHAHAHAHAHA, hur många meter brukar en poollängd va?) x antal meter, Ett varv runt, sen 5 m under vattnet och tillsist trampa vatten i ca. 2 min. Inga konstigheter. Så de va ju enkelt gjort. Dessutom fick man simma vilket simsätt man ville så länge det var på mage med ansiktet framåt. Jag trodde först man skulle behöva kunna kråla, fjärilsimma och hela baletten. Which would leave me out.
Här har ni en härligt blurriga bilder därifrån:


På lördag är det Matriculation time. Blir spännande.
 
För övrigt sitter jag dessutom och kollar på biljetter för att åka hem över julen. DET känns konstigt, och lite för tidigt.


Men VAD är felet på mig? feat. Rowing.

Så upptäcker jag NU att jag skrivit "Have mercy IN me" som titel på förra. Passade väl visserligen det inlägget. Jag blir så trött på mig själv ibland, nej inte ibland, VÄLDIGT ofta. Då brukar jag sucka åt mig själv och säga "Men Johanna, lägg av. Vad är felet med dig." eller "Åh, jag blir så trött på mig själv." Fast allra oftast, så skrattar jag åt mig själv.

Som idag då jag nervöst skulle leta mig fram till var jag skulle ro någonstans, bet mig i läppen frenetiskt för att kunna se lugn ut. (Smart val Johanna... då ser man verkligen väldigt lugn och samlad och världsvan ut). Hittar tillslut eventuellt fram till där jag tror att det eventuellt kan vara. Men alla jag frågar har INGEN aning. Funderar på om jag skall fråga i infodisken dom är överbelamrad med folk, men backar då jag inser att jag kommit 2 timmar för tidigt. Vad är felet på mig. *Vissel, vissel, vissel "äh, det visste jag väl. Ville bara se var de låg.. nu ska jag gå och... ehh.. se upptagen ut." Suck.

Idag skulle själva roandet utföras i en inomhusbassäng, för att bara öva tekniken och inte behöva tänka på balansen och så. Förväntade mig överatletiska tjejer med super starka armar men fann mig tillsist (efter ALL VÄNTAN) i en grupp med fnittrande töser, särskilt 2 stycken. De fnittrade och tjattrade i ett. När vi väl skulle ro så rodde de i alla fall, trodde ett tag där att de skulle hålla årorna med fingertopparna, men de tog rätt stadiga tag ändå.
Vi var alla nybörjare så de va ingen press alls, mest bara testa grejen för att se om vi gillade det eller inte. JAg gillade det, kan tänka mig att jag kommer älska det när vi väl kommer ut på vattnet, vilket vi nog kommer göra på fredag. Måste ta ett simtest först, på onsdag för att vara exakt.

Till min glädje proklamerade vår tränare för dagen att:
 "Detta året kommer bli mkt roligare än förra, vi skall ha bättre träningstider och mer supa,(Yeeeahhh kände jag. Som jag väntat på att få supa...) vi håller på att ordna en fest dit även alla rugby killarna kommer"
"Yeeaaaajjj" utbrister fnitter töserna i kör
"Ja, Rugbykillarna är anledningen till att vi kom till Oxford från början!" Så tittade de på varandra med tindrande och förväntansfulla ögon och fnittrar hysteriskt. Min blick mötter då tjejen tvärs över mig som verkar vara i min ålder och vi tittade roat på varandra, och kände oss nog båda plötsligt sjukt gamla. 

Well, detta kanske blir mitt team nu.. to be continued.

GOD NATT världen. 

Have mercy in me...

Stor URSÄKT på alla stavfel, särskrivningar, ihopskrivingar och allt. Inte för att det inte brukar finnas i bloggen. Men jag ser att de finns en hel del fler än de brukar. Ehhh...

Dudes

Hej på er alla bloggläsare.

Har precis kommit in genom dörren efter nästan en hel dag på Wycliffe Hall. Jag har haft uppsats/kursmöte, preachingclass, Womens lunch ( - on the house.. love that one :)), first meeting with my fellowship group leader. Det är facinerande hur humöret kan gå upp och ner av att flytta till ett annat land och leva med ett annat språk än sitt eget. Det påverkar faktist, mer än jag trodde de skulle göra. Pendlar mellan eufori, frid och panik. Härligt :)

Ikväll däremot skall jag göra något väldigt oxfordigt/universitetigt. Jag ska pröva Rowing :), japp. Idag blir det inomhus bassäng vilket skall vara väldigt enkelt tillskillnad från ute på vattnet, eftersom man inte behöver fokusera på balansen. Är lite nervös men också väldigt förväntansfull. Vet inte vad jag skall förvänta mig.. Har inte riktigt bestämt mig om jag vill köra på denna hela terminen, eller om jag har tiden för det. Dessutom måste jag göra ett simtest etc. Men pröva på har ju ingen dött av, och när man ändå har chansen... Här har ni en glammig bild på ett par karlar i full karriär.

 

Veckoslut

Det är lördagförmiddag och jag har sovit ut efter att vaknat ungefär 5ggr denna morgonen för att se vad klockan är. (Lägg av liksom) Har sakta ätit frukost och läst ur favoriten Magnus Malms bok "I Lammets Tecken". Som att dricka kallt vatten efter en varm dag.

Igår var det fredag. Sista dagen på vecka 0. Den firades med föreläsningar under namnet "A day in the Bible". Bibelboken var 1 Korintierbrevet och fungerade också som första föreläsningar i en kurs om 1 Korintierbrevet som går i Michaelmas term.


Wycliffe har grymt duktiga och ambitösa lärare, av vad jag hittills sett. De är uppdaterade, väl förbereda, kunniga och dessutom riktigt duktiga talare.
Justin Hardin är lärare i denna kursen. Han är från Texas och har en grymt skön accent. Han använde sig dessutom av en sjukt cool powerpointliknande program i introduktionen som jag glömde fråga vad det hette. (värdefull information) Ja, ja, ska kolla upp det också kanske återkomma på det ämnet. Hade nog varit riktigt guld att använda i konfirmationsundervisning. Inget comic sans trams med clipart bilder :).

(Denna bilden är taget då han lämnat det coola programmet, haha)

För närvarande knarkar jag youtubes "Minns du sången", de kastar tillbaka mig i tiden och påminner om mormor och morfar och deras bergsfasta tro. De klippen har alltid en förmåga att ge mig perspektiv och få ner mig vid Jesu fötter istället för att yra runt i min egna kraft och stress. Jesus sätter allt i perspektiv. När jag knarkat lite Jesus skall jag ta en lång promenad i Christchurch Medow (Som är hur fint som helst!) innan jag sätter mig ner för att komma fram till vilka 2 uppsatser jag skall börja med att skriva, har ett möte med Andrew Atherstone på måndag och förväntas ha kommit fram till något då. 

Vad ska ni göra idag? Snälla kommentera, de är så roligt att höra vad alla har för sig. (Varför tror ni annars jag följer typ 15 bloggar. Det visste ni inte att jag gjorde. Men nu vet ni. SÅ. Vad ska ni göra idag?)

Love.
 

Män som tar i

För övrigt slog det mig första dagen på Wycliffe när vi hade morgonbön och skulle ställa oss upp för att sjunga. Höll på att falla ner på stolen av hör starkt alla sjöng. Blev nästan komiskt, som en hockeykör fast fint. Män har lite mer pondus i sina röster, och det finns många män på denna skolan. Vi är bara en handfull tjejer.
Ja, lite sådär fullständigt ointressant information.

Här får ni som plåster på såren en bild från Wycliffes kapell feat. huvudet av några av denna manliga studenter.


Prata Svenska

Det går och upp h ner med språket, visa dagar verkar det flyta på mer än andra. Idag har alla ord krockat, snubblar på tungan och hittar inte orden. FRUSTRATION! Men jag börjar höra mer och mer när de mumlar nu. Vissa pratar verkligen ASFORT och mumlar lite lätt i slutet av meningarna. Får en helt annan förståelse för de som kommer till vårt land och lär sig svenska. ÄVen om jag kan engelska så är det klurig ibland, och de har massa uttryck ajg inte känner till, för att inte tala om akronymer (förkortningar), de refererar till ALLT I akronymer och förväntar sig att man bara ska veta vad det är. Ahh.

Igår i alla fall, va jag i St. Aldates på Vision night. (En samling då de talades kring församlingens vision.) Då sprang jag till min glädje på Lena Olsson som också är här från Sverige. Vi är med i samma församling i Uppsala och hon är lärare på Jlund. Så gött att obehindrat få tala Svenska och pladdra om gemensam frustration då man inte alltid hänger med i allt.

Apologetik och Bodleian

Det var molningt tidigare, men nu lyser solen.

Har spenderat dagen på Wycliffe idag. I förmiddags började vi med bibelläsning och utläggning av Titusbrev, Rektor Richard undervisade ordet för oss. Efter att i flera dagar försökt komma på vem han liknar kom jag på det igår på mässan, han liknar Filip Backlund, för er som känner honom. Gör allt så mkt roligare. Men istället för en galen och härlig finlandsvensk bakom predikstolen har vi istället en galen britt. Han är all over the place ibland.

Detta följdes av intressanta föreläsningar om apologetik och evangelisation.
Michael Ramsden och Vince Vitale delade på detta. Orkar verkigen inte återge vad de talade kring och lyfte fram.
Efter lunch hade vi bibliotekgenomgång som följdes av rundtur på Bodleian library som grundades 1602 och har över 9 miljoner böcker (!!!!).
Vi fick en lite genomgång om biblioteket i salen som var sjukhuset i den första filmen av Harry Potter. 


hämtad här.


DANSBAND!

HAHAHAHAHAHA!!!

Satte just på ljudet på min dator, hade satt i en lite högtalare för att kunna lyssna på ett klipp. Men så fort jag sätter på ljudet innan jag satt igång klippet så SKRIKER dansbandsmusik ut från datorn. HAHAHAHA!! Från var? INGEN ANING? Något ligger och spelar på datorn någonstans men jag hittar det inte. "skynda dig att, skynda dig att älska" spelar den för tillfället. Panik!!

Kände stänk av regn idag.

Hej,

Idag var första dagen sen jag kom hit som det inte va ASVARMT! Det var till och med mulet och en stund i eftermiddags kom det till och med regnstänk på mitt ansikte, well look at that!

Idag har jag haft Fellowship group. Alla studenter är indelade in en sån, fungerar nästan, typ som Johannelunds mentorsgrupper skulle jag tro. För er som känner till dem. För er som inte känner till dem, så kan jag kort säga att jag träffar min Fellowship group varje tisdag morgon, ber tillsammans och pratar om, vet inte. Allt gick väldigt fort idag och jag fick inte vidare mycket introduktion. Det är mest bara att flyta med.

I övrigt har jag inte haft så mycket introduktions sessions idag, så jag passade på att springa iväg och registera mig hos en doktor, det måste man göra här. När jag endå var igång passade jag på att skaffa mig mitt Sub-fusc som det så KNÄPPT heter. Det är en formelklädnad man har vid Matriculation, alltså den formella inskrivningen på universitetet, old schools style. Har förstått att vissa delar även görs på latin. Should be fun. Så då måste man ha en gown och en mortalboard, som är en sån där rolig hatt ni vet, sån man ser i alla filmer. Ja, när Matriculation kommer får ni se en bild. Det är nästa veckan den 15. (SKRIV UPP DET I ERA ALMANACKOR!)

Tog även en långre promenad i den gigantiska parken bakom Wycliffe idag. Funderade och klurade lite på vad jag skulle vilja skriva om. Har ni några spännande idéer, SHARE! Kom på några intressanta områden idag i alla fall. Så är lite på g i alla fall.

I eftermiddags hade vi nattvardsgudstjänst på Wycliffe. Det är verkligen något särskilt med att få dela nattvarden med andra människor. Vi sitter ihop, hör ihop, genom Jesus fogas vi alla samman, blir fullständigt jämställda.

Kom just tillbaka från Postgrad som det heter. Det är en studentgrupp för postgrad students som jag själv som drivs av St. Aldates. Vi åt mat tillsammans, hade en liten andakt och splittade upp i små grupper. Jag skall förmodligen börja gå på en tjejgrupp, men det är på onsdagar, så vi kör igång nästa vecka. Det ser jag fram emot, verkar vara riktigt fina människor.

Ord, ord, massa ord.
Love.

Medstudent

För er som undrar vem dansken är som jag refererar till så heter han Nikolaj, säg hej till Nikolaj!

Appropå Kommisarie Morse

Appropå honom, så heter han väl Lewis numera va? I alla fall, skrev ju att jag ville stöta på honom. Vad tror ni inte jag gjorde? Snubbla rätt in i tagning (helt odramatiskt)


Check!


Back in the UK



Trött som ett skåp! Har sen jag kom tillbaka 17:30 hunnit med en gudstjänst och en sväng till puben med nya bekanskaper. Det är fortfarande varmt här, sommaren fortsätter alltså ytterligare in i oktober, galet!

Att finna kärleken efter 50.

I lördags var jag på kanske det vackraste bröllopet jag varit på hittills. Min morbror Anders gifte sig med sin Berit. De är båda 50+ och har levt ensamma hela livet så långt. Men för 1,5 år sen fann de varandra och igår lovade de varandra evig trohet genom nöd och genom lust. Det var så vackert, fick hålla tårarna tillbaka många gånger.


Festen va riktigt fin den med, fick ju en helt ny familj i släkten. Så det var riktigt fint, mycket glädje. Gött att få spendera lite tid med egna familjen med :).


Friday

Gick upp snortidigt för att vara på Wycliffe Hall (Mitt college) strax efter 8. Där började vi dagen med en mindre gudstjänst, lite lovsång och bön och rektorn predikade sedan. Han predikade väldigt politiskt inkorrekt, på ett bra sätt. Han hade inte svårt att säga vad han tyckte om både det ena och det andra. Jag blev lite full i skratt och funderade sedan över om vi är så frispråkiga från predikstolen på Jlund, tror inte det. Passar sig inte riktigt. Annars påminner Wycliffe en del om Jlund faktist. Mentaliteten och hur man värdesätter att Jesus och Ordet är i centrum, det är ganska eller väldigt lågkyrkligt och att vårda sin egen relation till Herren. De va några av strängarna som rektorn slog an på vår session "A vision for ministry" för alla nya studenter. Därefter var det kaffe och det drack jag snabbt innan jag gick. Ja, jag gick. Inte för att de va dåligt, tvärt om, men för att jag skulle åla, nej åka till Sverige.

Ganska gött att få timmarna på bussen innan flyget och bara smälta lite alla intryck man fått i veckan. Blir alltid så mycket när man är helt ny på ett ställe. Sen planet då, satte mig och up and away, planet flög så fint så fint tills vi skulle landa. Vi skulle just typ ner med hjulen bara (Köndes det som) när planet svärvänder uppåt. En kvinna bakom mig får panik och börjar hyperventilera. Efter för lång tid berättar piloten att det varit för dimmigt för oss att kunna landa, och landvetter var lika illa så istället skulle han köra oss till Skavsta, STOCKHOLM!!! Så inte värt!!
Många suckar hördes på planet, fast egentligen blev jag mest tacksam att bara få landa tryggt och säkert.


Mycket tankar som börjar snurra när planet tvärvänder, bara sådär så kickar det igång. "Om nått skulle hända, är jag redo för att dö?" De där gamla "väckelsetankarna" som de kallas dyker upp. "Har jag det rätt ställt med Gud?" Va samma grej för några veckor sen då jag och min mamma krocka med en annan bil. Olyckan var inte särskilt allvarlig egentligen, men tillräckligt för att de där tankarna ska kicka igång. "Men tänk om, och hur har jag det i så fall med Gud?" Man inser hur skört livet är, och hur fort det egentligen, helt oprovocerat kan tas ifrån än. Nyttig insikt, jag blir tacksam. Livet är inget man skall ta för givet.

I alla fall, Ryanair va snälla nog att ordna ersättningsbussar åt oss och det blev till att tuffa ner genom landet via buss, kom hem någon gång efter 03:00, härligt mör. SÖMN!

Orientation Programme

I torsdags började morgonen tidigt. Städade och redo tog vi oss till Examination School för att vara med på en "typ välkomsdag" för internationella studenter. Jag hade skrivit ut programmet för så jag kunde ha koll på vad som skulle ske, visste inte om man skulle få något program på plats. Men vi anländer och få inte bara ett programme utan en massa bra information och ett program I en fin Oxfordmapp med tillhörande skrivbok. Seriöst och proffsigt så det förslår.

I den lilla mappen fann jag även en namnskylt att fylla i och sätta på mig. Jag skrev snällt i och klämde duktigt på mig den. Den enormt pampiga salen fylldes upp och snart inleddes dagen av tal från the Vice Chancellor.


Med rak rygg och med tindrande ögon och en myndig röst säger han "Congratulations on succesfully getting in to one of the most prestiges Universitys (paus) OF THE WOLD! Some of the greatest have studied here, nobel prize winners and blablablaa...." Så fortsatte ståtligt talet och boostade upp oss riktigt regält. Vi är eliten. Kändes så märkligt, så kul och grymt priviligerat och teologiska studier har aldrig känt så missplacerat. Det är de lägena jag får påminna sig om varför jag EGENTLIGEN är här. Vem handlar detta om egentligen, var skall allt jag får härifrån riktas? Lätt att man suger åt sig alla stora ord och börjar bygga på sitt luftslott och tro att man är här för sin egen brilliant, vilket säkert många är. Men i mitt fall handlar det inte om det, handlar teologi någonsin om det..? I ALLA FALL, Vice Chancellor, eller Professor Andrew Hamilton som han faktiskt heter verkar vara en mycket varm och sympatisk man. Skulle gärna drick te med honom. Men jag kunde inte hjälpa att ändå känna lite såhär:

 
(För er som inte kan läsa mitt kroppspråk så säger det, "ah, jag känner mig så liten. Oxford University, vad gör jag här? Hur lyckades jag lura dem? När ska de komma på mig. SPELA COOL, SPELA COOL och eftertänksam.)

Dagen fortsatte i massa bra, hjälpfulla seminarier om diverse saker som kan vara bra att veta, allt från Fritidsaktiviteter i Oxford, hälsa, till information om kurser "Advanced communications skills". Där fanns även ett torg de öppnat upp där man kunde gå och få hjälp med att öppna bank, info om hur bodlein Library fungerar, Sub fusc (Kläderna man måste ha då man skrivs in på skolan - Matriculation (En cermoni som är den 15) och på examinationer och lite sånt), hur buss systemet fungerar etc. etc. 
Här får ni ett provsmak på hur de kan se ut:
 
(KOLLA VAD HÖGT I TAK DET ÄR)

Dagen avslutades med social hour, det bjöds på vin och så trippa folk runt med sina glad och nätverkade. Vuxet, moget och professionellt.

Torsdag kväll var jag och Nikolaj med på International pastorate som är ett typ av internationellt studentarbete, en del av ett jätte stort arbete. Vi var på en mindre tillställning, i kykan hölls en välkomstmiddag för alla nya postgrads i stan som ville komma. Över 300 pers kom, så gött. Men vi va på en mindre tillställling som egentligen var mer av en "Hej då Francis du har betytt så sjukt mycket för oss" fest för Francis som under ca. 8 har varit St. Aldates internationella pastor och jobbat med studenter, han har byggt upp ett arbete från att de va kanske 10 till att nu vara flera, flera hundra. Han har en enorm förmåga att nätverka, de säger alla och man märker det när man träffar honom. Va fint att få vara med och lyssna på alla fina tal om vad han har tillfört i SÅ många människors liv.

Strax efter det, rasade jag ner i sängen!

Snart updates

Hej läsare! Sitter på ett flygplan, har varit i Gbg över helgen för finigheter. Mer om de och de senaste dagarna kommer uppdateras ikväll! Så då har ni något att se fram emot, förstår att ni suttit Och bitit på naglarna nu när jag inte uppdaterat på länge. Well hope you're well. See ya' in à bit.